Велики инквизитор


И ми имамо свог Великог инквизитора. Али он није онај голуб превртач ако на њега мислите. Онај што је издао свог кума. Није ни онај у Вашингтону, а ни онај у Белгији. Овај наш седи у комшилуку, у малој алпској земљи познатој по јодловању. И по неком Јернеју који је био аутријски коњушар и слуга. И који је имао неко своје право, па је ушао у школске читанке, некад давно, док је неки бравар био некрунисани краљ у овом балканском тамном вилајету.

Елем, овај наш Велики инквизитор се ових дана поново огласио реченицом „Срби су добили оно што су тражили“. Сад се ви питате шта то значи? Немам појма. Ми нисмо тели да пустимо педере да парадирају и врцкају по улицима, а он одмах нама тако. Наљутио се. А и иначе, у последње време од кад је постао еуропски Велики инквизитор стално нешто мрачи, прети, кези зубе и мрзи Србе. Мржња према Србима му је постала професија. Ваљда зато су га и поставили да нама буде Инквизитор. Да нас припитоми. Цивилизује. Деконтамира. Доведе у ред. Истреби. Можда.

Са инквизицијом нема шале. Зна се ко су језуити. Њихов Црни Папа, црквени генерал, дрма светом уздуж и попреко. ОД КАДА ЈЕ СВЕТА И ВЕКА. Само су се другачије звали. И нема више черечења (само понекад, додуше, ако си много тврдоглав) и ломача, да те прже на живо. Сад прже мозак уз помоћ телевизије. Филмова. Медија. Пропаганде. И сви су срећни. Живела Инквизиција. Без ње се не може. Мало људи зна да су они, језуити, измислили модерну пропаганду. Чак су имали и своју институт, школу за обуку кадрова који су огњем, мачем и речју ширили католичанство. Звала се „Congregatio de propaganda fide“. Основана 1622.године. Све пише црно на бело. Иако историју пишу победници, увек им нешто промакне.

Колико смо пропали као појединци, као народ и као држава види се по томе и ко нам је Велики инквизотор. Ако већ треба да скинемо гаће, да скидамо тамо коме треба. Мерцедес је бољи од фиће, рекли би ови БизМисмени с кајлама. Све је ионако тржиште. Све има цену. Ко још чита Достојевског?

Мож` да бидне, ал` не мора да значи. Можда нас то и спаси. Јер: нико се није усро што је ВЦ далеко, већ зато што није пош`о на време. Ничија није горела до зоре. Није овај народ глуп. Памћење је у нашим генима. Ћераћемо се ми још. Зар не?

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s