Технологија владања – Управљање перцепцијом 1 део


Управљање перцепцијом је модерни назив за старе технике управљања људима, односно назив за једну од кључних полуга власти коју вешти љубитељи моћи и лагодног живота користе како би владали над оним другима, мање способним,тј. онима који не умеју или неће „да се сналазе“, „немају комбинације“, мисле да се „не живи само од хлеба“, или не воле овај прост материјалнои свет и томе слично (Дугоухи и Краткоухи – види филма Рапа Нуи). Дакле, контрола ума и свести спроводи се многим рафинираним методама, од којих су монопол на Инфромације, Масовни медији, Пропаганда и Религија једни од најмоћнијих. Данас би то рекли баратање информацијама – знање је моћ.

Како се то постиже? У суштини врло једноставно: потребно је да имамо нешто знања и много моћи (физичке силе наравно – пропаганда уз терор је најбоља комбинација, рекао је својевремено Гебелс), и ствар савршено функционише.

Дакле, Ако наша перцепција зависи од стања наше свести, а то наше стање свести увелико зависи од информација које примамо из своје околине (а поготово из “кредибилних” извора), зар није за очекивати да ће “контролни систем” ), тј. они који имају моћ и управљају људским пословима на свим нивоима, ставити “кредибилне” изворе (односно медије и проток информација) под своју контролу? Наравно да хоће. Остатак света се тако своди на „овце“ и стадо које живи без знања, и одговарајућих информација, као и воље да мисли, дакле у стању потпуне анестезије. Врхунац тога је модерно потрошачко друштво спектакла и доколице. Наравно,програме за програмирање (и репрограмирање ума) праве владари, које су ове тајне технологије владања вековима љубоморно чували за себе.

Када се једном добро осмишљени програми пусте у промет, они тада фантастично „раде сами од себе“. Пастири програмирају навјажније овце и пусте их да делују у стаду. Касније програмирана овца контролише – програмирану овцу, контролори не морају
више да “троше паре/енергију” ни на ограду ни на пастире. О томе сјајно говори ова прастара руска прича, коју је пренео Успенски, у књизи „У потрази за чудесним“:

„Био једном један чаробњак који је имао много оваца. Истовремено овај чаробњак је био и једно веома шкрто „створење“, тако да није хтeо да плати другима да му чувају стадо нити је хтeо да инвестира паре у ограду којом би оградио пашњаке где су пасле његове овце. Стално се дешавало да нека овца одлута у шуму, упадне у неку јаругу итд. међутим најгоре је било то што су овце почеле да беже јер су схватиле да чаробњака једино занима њихово месо, кожа и вуна, а то им се наравно ни мало није свиђало.

На крају, чаробњак се досетио. Он је хипнотисао своје овце а онда их убедио да су оне бесмртне и како уопште неће осетити кад им он буде гулио кожу, чак напротив, за њих ће то бити једно веома пријатно искуство; убедио их је и у то како је он у ствари једно веома добро “створење” и да их толико воли да би све за њих учинио; и на крају им је чак обећао и то да уколико им се нешто и деси – то се никако неће догодити кад оне мисле да хоће и сигурно не на онај начин на који оне мисле да ће се десити, те је стога најбоље, да оне уопште ни не размишљају о томе. И не само то, чаробњак је убедио овце да оне, у ствари, ни нису овце; тако је некима од њих сугерисао да су лавови, другима да су орлови, трећима да су људска бића а некима, и да су чаробњаци”.

Тако програмиране овце чувају „објективну стварност“, а то како ће та стварност изгледати – одређује “чаробњак”.

Ако неким случајем једна овца сазна информацију која још увек не спада у „објективну стварност“ (није “научно” одобрена), и ако то она случајно каже другој овци, ова ће јe вероватно веома брзо обесхрабрити својим – рационализовањем, а ако не, онда постоји могућност да се ова одмах прогласи црном овцом тј. патолошким случајем, јер наравно, „објективна стварност“ поставља критеријуме и за то – шта је то патолошки случај – а шта не.

Следи наставак…

Advertisements

2 мишљења на „Технологија владања – Управљање перцепцијом 1 део

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s