Технологија владања – Људски ум и концепт манипулација 2 део


Сви ми мислимо. То је потпуно у људској природи. Али, проблем је у томе што је већи део нашег мишљења препуштен  искривљавању, нагињању на једну страну, заснован на погрешним претпоставкама или предрасудама. Велики део нашег размишљања бави се проблемима у нашим животима. Велики део наших мисли води у окрутност и неправду. Наравно, наш ум се не бави само размишљањем, он такође осећа и жели. Где је ту заправо веза? Наше мисли обликују и одређују како ћемо осећати и шта ћемо желети. Када размишљамо добро и квалитетно, онда смо мотивисани да чинимо ствари које имају смисла и подстакнути смо да деламо на начин који ће нам бити од помоћи уместо да повређује нас и друге око нас.

У исто време, моћне емоције или жеље утичу на наше мишљење, помажући или  сметајући да квалитетно размишљамо у некој ситуацији. У сваком тренутку наш ум (тај комплексни систем унутрашњих мисли, осећања и жеља), може бити под притиском нашег урођеног егоцентризма, или нашег потенцијално разборитог резоновања. Када се управљамо под утицајем наших егоцентричних тенденција, ми видимо и посматрамо свет кроз уску призму самослужеће перспективе. Врло ретко истински разматрамо како наше понашање утиче на друге. У основи људи су углавном преокупирани начинима како да добију оно што желе, или са потврђивањем нихових уверења и погледа/ставова.

Кључ за  разумевање људског начина мишљења је у разумевању његове суштинске дуалности: његову способност, односно капацитет за егоцентризам (падање у замку сопствених илузија, митова и самообмане), и његов капацитет за здраво резоновање (здрав разум у народном преводу).

Иако су размишљање, осећања и жеље у принципу једнако важни, ми смо у стању да једино кроз мишљење преузмемо команду над нашим умом. Једино кроз процес мишљења можемо схватити шта је пошло наопако у нашем размишљању. Исто тако, једино кроз размишљање можемо схватити како да се носимо са нашим деструктивним емоцијама. Само кроз рамишљање смо у стању да променимо наше деструктивне жеље у оне продуктивне. Тако да нас једно коректно мишљење и здраво разумски концепт размишљања може спасити од интелектуалног ропства.

4 мишљења на „Технологија владања – Људски ум и концепт манипулација 2 део

 1. Ирационална уверења заснована на когнитивним (сазнајним) дисторзијама могу од живота направити „пакао“.
  С обзиром да Ваш текст, као и претходни, има доста додирних тачака са Рационално-емотивно-бихејвиоралном терапијом, тзв. РЕБТ, препоручујем Вам да се упознате са истом. Ако већ нисте.

  • Наравно, драго ми је да сте то приметили…када је реч о комуникацијама и пропаганди (манипулаицји) добар део тога је заснован на бихевијоризму (Скинер, Левин, Лазарсфелд…) као и на социјалној психологији и социологији (Милс, Тарнер…) 🙂

   • Скинер је својим радом заиста од бихејвиоризма направио респектабилну струју у психологији. Левин, међутим, припада гешталтистичкој орјентацији. Лазарсфелд је већ потпуно у оквирима социјалне психологије. Но, добро…

    ПС. Лично, интересује ме да ли постоје објективна и проверљива сазнања о томе у којој мери је истинита претпоставка да је Марк Дејвид Чепмен, убица Џона Ленона, био програмираног ума у часу егзекуције чувеног Битлса. Припремам, наиме један текст на ту тему и радо бих се опскрбио веродостојним подацима.
    Можда ми можете помоћи.
    Срдачно,
    С.Трифуновић

 2. Иако прилично пратим ову проблематику, наишао сам на више чланака у којима се директно или индиректно напомиње да је Чапман био у неком програму „испирања мозга“ (чувени програм ЦИА „Плава птица“). Лично нисам сигуран да је то делотворно на такав начин као што се помиње у филму „Манџуријски кандидат“ и сличним варијантама. Више верујем у програмирања које спроводе разни култови, војска и сличне институције. Мислим да је он био психички лабилан појединац и да не постоји теорија државне завере иза свега тога. Е сад, наравно, то са сигурношћу никада не можемо знати 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s