Технологија владања – егоцентризам и мишљење 3 део


Када влада руља, човеком управља незнање, када влада црква њиме управља празноверје, а када влада држава, њиме управља страх. Пре него што људи могу живети у складу и разумевању, незнање мора бити претворено у мудрост, празноверје у просветљену веру, а страх у љубав.

Сви ми мислимо. То је потпуно у људској природи. Али, проблем је у томе што је већи део нашег мишљења препуштен  искривљавању, нагињању на једну страну, заснован на погрешним претпоставкама или предрасудама. Велики део нашег размишљања бави се проблемима у нашим животима. Велики део наших мисли води у окрутност и неправду. Наравно, наш ум се не бави само размишљањем, он такође осећа и жели. Где је ту заправо веза? Наше мисли обликују и одређују како ћемо осећати и шта ћемо желети. Када размишљамо добро и квалитетно, онда смо мотивисани да чинимо ствари које имају смисла и подстакнути смо да деламо на начин који ће нам бити од помоћи уместо да повређује нас и друге око нас.

У исто време, моћне емоције или жеље утичу на наше мишљење, помажући или  сметајући да квалитетно размишљамо у некој ситуацији. У сваком тренутку наш ум (тај комплексни систем унутрашњих мисли, осећања и жеља), може бити под притиском нашег урођеног егоцентризма, или нашег потенцијално разборитог резоновања. Када се управљамо под утицајем наших егоцентричних тенденција, ми видимо и посматрамо свет кроз уску призму самослужеће перспективе. Врло ретко истински разматрамо како наше понашање утиче на друге. У основи људи су углавном преокупирани начинима како да добију оно што желе, или са потврђивањем нихових уверења и погледа/ставова.

Кључ за  разумевање људског начина мишљења је у разумевању његове суштинске дуалности: његову способност, односно капацитет за егоцентризам (падање у замку сопствених илузија, митова и самообмане), и његов капацитет за здраво резоновање (здрав разум у народном преводу).

Иако су размишљање, осећања и жеље у принципу једнако важни, ми смо у стању да једино кроз мишљење преузмемо команду над нашим умом. Једино кроз процес мишљења можемо схватити шта је пошло наопако у нашем размишљању. Исто тако, једино кроз размишљање можемо схватити како да се носимо са нашим деструктивним емоцијама. Само кроз рамишљање смо у стању да променимо наше деструктивне жеље у оне продуктивне. Тако да нас једно коректно мишљење и здраво разумски концепт размишљања може спасити од интелектуалног ропства.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s