Технологија владања – егоцентризам 5 део


Вешти манипулатори знају да је људима, у суштини, врло лако манипулисати. Довољно је ослонити се на три кобне људске особине, које су уграђене у нашу суштину: похлепу, склоност ка немишљењу и егоцентризам (себичност).

Егоцентрични начин и концепт размишљања одређен је несрећном чињеницом да људима није прирођено да узимају у обзир права и потребе других људи, нити да поштују њихову тачку гледишта. Ми експлицитно постајемо свесни нашег егоцентричног начина размишљања тек у случају када прођемо одговарајућу обуку за то. Ствар је у томе што ми нисмо способни да природним путем препознамо наше егоцентирчне претпоставке, егоцентрични начин на који користимо информације, егоцентрични начин на који тумачимо податке, изворе егоцентричних идеја и концепата, и генерално све импликације егоцентричног начина размишљања. То практично значи да нама није урођено да препознајемо ову само-служећу пересепктиву.

Као људска бића, ми живимо са нереалним али поузданим осећајем да суштински схватамо начин на који функционишу ствари у животу,  као и да то чинимо објективно. Ми природно верујемо у нашу интуитивну перцепцију, колико год да је она неодговарајућа. Уместо да користимо интелектуалне стандарде приликом размишљања, ми често користимо  само-центричне (себичне и саможиве) психолошке стандарде да одредимо у шта да верујемо а шта ћемо одбацити.

Са урођеним егоцентричним начином мишљења повезан је читав сплет патолошких диспозиција. Да би се значајније развили у рационалне особе, људи морају да идентификују ове тенденције у сопственим животима, и да одреде које од њих су најпроминентније а које најмање
проблематичне.


Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s