УМЕЋЕ ЉУБАВИ


Шта је то љубав? А секс? Да ли је то једно исто или има неке разлике? У чему? Ова и многа слична питања су ме одувек мучила и гонила да трагам за одговорима, лутам, грешим, поново се враћам…Сад сам догурао до пола живота и још увек се питам. Ових дана сам се сетио и вратио поново једној старој књизи Ериха Фрома од које сам за овај текст и позајмио наслов.

Дакле, сексуалност која постоји од како је света и века је израз је најдубљих закона духовног и физичког свемира и као таква испуњава сврху сједињавања јединки ради божанског стварања живота и сведочанства природних закона који су постављени од божјих слугу, дакле Бога, Природе, Универзума, како год. Секасуалност и је и најјача енергија и у садејству са духовношћу преддставља најузвишенији исказ људског отиска бића у Универзуму.

Са друге стране, врста сексуалности која се врши са партнером ради стварања живота је божанска и божански сврсисходна. Она нема готово ништа заједничко са данашњом сексуалношћу која је, по свему светом и узвишеном, потпуна деградација те исказ болно неиспуњене жудње за љубављу, миром, признањем, доказивањем и самоприхватањем. Ово вреди подејднако и за мушкарце и за жене.

Међутим. шта се дешава у данашњој култури, у нашој „просвећеној“ цивилизацији, пре свега овој Западној, „европској“, у којој ми сада живимо? Мушкарци купују жене за сурогат љубави у облику секса, а жене себе продају за сурогат љубави у облику сигурности. Сурогат љубави у облику признања, потврде и прихватања је присутан код оба пола. Сурогати се разликују, али су у суштини управо то – сурогати. Жене продају своје тело да би купиле сигурност и замену за љубав. Мушкарци траже секс како би привремено задовољили потребу за љубављу и прихватањем те и такве „љубави“ смањили напетост која расте гомилањем сексуалне енергије. Једини разлог због којега постоји сексуални однос, а који није у сврху потомства, је тај што служи као замена за наше изгубљене везе са Извором у нама. Користи се као несвесни покушај успостављања дубље духовне везе. Ово није критика већ чињеница.

Овако је у баш сваком односу осим код духовно врло развијених породица или мушко-женских односа, какви су данас прилично ретки, али постоје и могу да послуже као илустрација. Сексуалност је постала људска роба, а ми смо сви њени робови. Неки је конзумирају као дрогу, а неки је користе као валуту. Нема невиних, јер сви смо пуни неиспуњене жудње за бескопромисном љубави. Ово што се данас догађа и што се зове сексуалност(кроз медије, културу, узоре и односе људи према себи и другима) је феномен трагичне отуђености човека од његове душе; отуђеност и губитак изворног самопоштовања, спокоја, задовољства, безкомпроимисне и чисте љубави.

Данас људи, нарочито жене, теже да изгледају лепо, привлачно, атрактивно, сексуално пожељно (па и нападно) за спољни свет. Шта се догађа када нека девојка или жена на свој фејсбук профил има потребу да стави заводљиву, провокативну фотографију и изложи себе као крава на сеоској изложби за пар ”чаробних” зрна пасуља? Не присиљава је нио споља, против њене воље. Присила или импулс долази из унутра и трагично је својствен овоме добу. Ова дјевојка, каквих има у прилично  великом броју, несумњиво не само што није примила(као ни већина нас) квалитетан, љубављу и идеалима испуњено васпитање у најранијем узрасту, већ је у дебелом недостатку љубави, поштовања и признања од стране свог оца, неретко и мајке.

Данашње друштво тражи наш производ и морамо да створимо своју рубрику, свој профил, свој персоналити, своје врхунско ја, свој СиВи, свој блог! Морамо да знамо да се дамо!!! Морамо да продамо ово што имамо! Јер, све је тржиште, све је на куповину и продају, свет је постао једна велика пијаца! А најјефтинији наш производ је онај од крви и меса који смо добили рођењем. Наше тело.

Ово је данас толико нормално, природно и уобичајено да нико и не види колико празна и жалосна нутрина ове психе и тела мора бити. Жена је (али и мушкарци) претворена у објект пожуде и трговине (једино још нема закачену цедуљу са ценом, или баркод, а и то ме не би чудило да ускоро буде) да би задовољство и срећу покушала да нађе несвесно позирајући полу гола и налицкана баш попут краве на сајму, како би ухватила неки коментар, неки хормонални слузави подражај мушких жлезда. За то не треба да се иде на Фејсбук, довољно је да упалимо телевизор, или отворимо новине, или одемо у оближњи кафић: тамо је сајам увек у току, 24/7, па ко воли нек изволи!

И, докле смо стигли?  Ако телом тражимо партнера никада нећемо наћи партнера. Наћи ћемо хормон који тражи хормон, а хормона попут нашег има колико има и људских душа на овој планти. Наша жлезда није ништа посебно и замењива је колико и наше гаће. Ради жлезде друга жлезда ће нас прихватити и док год се жлезде подражавају и задовољавају то ће бити – однос? Па, нешто налик томе. У самом старту својом физичком појавом привући ћемо само жлезду која нас је у својој машти већ опробала и сада тражи сатисфакцију у физичком задовољавању своје маште.

Наравно, неће ова ”филозофија” ништа много да промени, јер срж проблема је у сасвим несвесном и гротескно великом недостатку љубави, недостатку Бога. Наша потреба, наша глад, наша жеља, наша жудња за испуњавањем наше шупље нутрине оним што је тамо напољу, други људи – то је наш почетак краја и темељ свих лажи и свих неуспеха које морамо да искусимо да би схватили да нисмо због тога овде. Тим начином можемо живети још милион живота и нећемо их испунити, јер рупа коју носимо сви ми који нисмо снажно повезани са Сопством или Богом у нама – је РУПА БЕЗ ДНА. Она може бити испуњена на пар секунди, пар минута, пар оргазама, пар викендица, пар недеља. Након тога процури и пропусти све што сте у њу ставили. То је црна рупа.

Закључак је увек исти; без божанскога, без Бога кога смо освестили у Себи и породици која нам је од самих почетака пружила духовну храну, самопоштовање и сигурност љубави – никада нико нигде неће пронаћи љубав нити схватити шта је то стварно љубав. Љубав коју доживљавамо овде на земљи обрис је божанске љубави из које смо дошли и у коју се као душе и враћамо. Недостатак овога и глад за другим људима као изворима нашег задовољавања личне празнине и недостатака узрок су данашњој профаној сексуалности и потпуним објективизирањем жена од стране мушкараца, али и самих жена.

(Коришћени делови текста аутора Велимира Гашпарића)

Advertisements

9 мишљења на „УМЕЋЕ ЉУБАВИ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s