Буђави умови


no_brain_no_painОд када је света и века, образовање, односно пренос знања, представљало је темељ људског раста и развитка у сваком погледу. И ватрена тема око које су се биле многе битке које и данас трају (сетимо се само бројних образовних реформи за нашег живота). Поседовање знања је такође и моћно оружје за остваривање доминације над другима (знање је моћ). И сад некако се се отуда појавила и реч „интелектуалац“. Хм. То је ваљда неко ко је интелигентан, уме да мисли и излаже своје идеје, иноватор је у духовном промишљању живота и разних појава, види даље од других и у стању је да предвиђа ствари, начитан је и „образован“, итд.итд. Најчешће се односи на људе који се баве науком или образовањем (учитељи, наставници,професори) и то је оно што ме сад највише занима. Интелектуалци су, ваљда би требало, „елита“ сваког људског друштва. Они уче нашу децу. Они откривају нове научне и духовне видике. И ја сам ваљда неки интелектуалац јер сам професор. Али данас та реч звучи огавно и врло ми смета. За мене, учен човек није интелектуалац. Духовни човек је још мање интелектуалац. Интелектуалци су често продане душе, за малу или велику лову свеједно.

Диплома није довољна да би неко био интелектуалац; уосталом, Гебелс је био доктор књижевности. После Другог светског рата, директор једне школе давао је својим новим колегама следећи запис:

„Поштовани наставниче! Ја сам један од малобројних који је преживео концентрациони логор. Моје очи су виделе такве ствари које нико не би требало да види: гасне коморе које су конструисали и изградили чувени инжењери; људе које су отровали високообразовани лекари; дојенчад које су убиле квалификоване медицинске сестре; жене које су спалили дипломци средњих школа и универзитета. Стога ја не верујем у школовање.

Моја је молба: помозите ученицима да постану човечнији. Плод вашег рада не сме бити учени друштвени шљам, висококвалификоване психопате, образовани Ајхмани.

Читање, писање, аритметика важни су само ако нашу децу чине човечнијом”.

Ово је добра опомена свим паметним људима. Штета коју буђави умови могу да направе већа је и од атомске бомбе. Школовање се претворило у пијацу полуборазованих и заглупљених наказа чији је једини циљ друштвени престиж, лова и удобан живот на рачун других. Потпуни бесмисао. И жалосна слика стања духа људске цивилизација данас.

У Србији је стање још горе. Чак и оно мало практичног знања, које је корисно у свакодневном животу, престало је да постоји. Нека деца су побегла у иностранство да се никада више не врате. Модерни јаничари збрисали од зулума медиокритета, обожавалаца „златних клозетских шоља“, који су нам уништили језик, традицију, веру и историјско памћење. Школе су се претвориле у сервис за производњу зомбираних људи, полуквалификованих робова који ће да служе Систему. Тиме нам је будућност уништена. Опет ћемо да се кријемо по пећинама и шумама. До неког новог почетка. Тако ваљда и треба, зар не?

Advertisements

3 мишљења на „Буђави умови

  1. Slažem se… moj otac je govorio da je bitno čojstvo i junaštvo. Čojstvo znači da si čojek, čovečan, pravičan… A junaštvo znači da to uspevaš da spustiš u život… a ne samo retorički da ga saopštavaš… i intelektualno razglabaš. Hitler u ovoj priči, sa jedne strane „vadi“ prosek intelektualcima, zato što eto on nije uspeo da se upiše na likovnu akademiju… i time nas uči da nisu samo intelektualci pravili sranja… a sa druge strane… govori da je srednjoskolac zaveo tolikee mase ljudi… Tako da taj intelektualizam stvarno stoji na nekim mršavim nogicama 😉

  2. Užas…. I, kada nešto ovako pročitam, zaista sam srećna što sam živela u periodu između II svetskog rata i skoka iz vasione. U vremenu kada su se cenile druge vrednosti, kada je bio drugačiji sistem obrazovanja, kada smo se družili, voleli, cenili, poštovali, kada su postojale moralne norme…. Ma…. Neka nam je Bog u pomoći, iako sam ateista….

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s