Десет заповести


clownbДесет заповести су чудо. Од Мојсија на овамо стало се помињу у овој или оној форми, не само у религијском контексту, већ на разне начине. Заповеда се, то је битно. Када хоћете да владате и да будете мајстори у овом занату, опет морате да прибегнете заповестима. Сила бога не моли. Од када је света и века је тако, само што је данас техника манипулисања људима много перфиднија, захваљујући напретку науке и технике. Уместо батине сада имамо компјутер и разне дугмиће. Али зато није ништа мање опасна. Удружена са суптилним познавањем људске природе (егоизам плус глупост и незнање), добијете идеалну форму да живите као цар на рачун оних других. Разни људи су у о томе писали, говорили, ал џаба. Наша природа је наша судбина. Ал није згорег ЗНАТИ, промене су споре али достижне. Док нас не звекне нека каменчуга из свемира , ил неки лудак не стисне погрешно дугме. Но, да не мрачим више. Ево мало ових 10 заповести, тек да знамо где смо и шта смо. Дакле, како мајстори (они што знају шта је 100 кила) праве од нас мајмуне. Рецепт је оригиналан, а ви се послужите, како вам драго.

ПРЕУСМЕРАВАЊЕ ПАЖЊЕ

Пажњу јавности преусмеравати са важних проблема на неважне. Презапослити јавност поплавом небитних информација да људи не би размишљали и стекли основна сазнања у разумевању света.

СТВАРАЊЕ ПРОБЛЕМА

Метод се назива и „проблем-реаговање-решење”. Треба створити проблем да би део јавности реаговао на њега. На пример: изазвати и преносити насиље са намером да јавност лакше прихвати ограничавање слободе, економску кризу или да би се оправдало рушење социјалне државе.

ПОСТУПНОСТ ПРОМЕНА

Да би јавност пристала на неку неприхватљиву меру, треба је уводити постепено, „на кашичицу”, месецима и годинама. Промене које би могле да изазову отпор, ако би биле изведене нагло и у кратком временском року, спроводе се политиком малих корака. Свет се тако с временом мења, а да то не буди свест о променама.

НАЈАВЉИВАЊЕ

Још један начин за припремање јавности на непопуларне промене је да се најављују много раније, унапред. Људи тако не осете одједном сву тежину промена, јер се претходно привикавају на саму идеје о промени. Сем тога, и „заједничка нада у бољу будућност” олакшава њихово прихватање.

УПОТРЕБА ДЕЧЈЕГ ЈЕЗИКА

Кад се одраслима обраћамо као кад се говори деци, постижемо два корисна учинка: јавност потискује своју критичку свест и порука има снажније дејство на људе. Тај сугестивни механизам у великој мери се користи и приликом рекламирања.

БУЂЕЊЕ ЕМОЦИЈА

Злоупотреба емоција је класична техника која се користи у изазивању кратког споја, приликом разумног просуђивања. Критичку свест замењују емотивни импулси (бес, страх, итд.) Употреба емотивног регистра омогућава приступ несвесном, па је касније могуће на том нивоу спровести идеје, жеље, бриге, бојазни или принуду, или пак изазвати одређена понашања.

НЕЗНАЊЕ

Сиромашнијим слојевима треба онемогућити приступ механизмима разумевање манипулације њиховим пристанком. Квалитет образовања нижих друштвених слојева треба да буде што слабији или испод просека да би понор између образовања виших и нижих слојева остао непремостив.

ВЕЛИЧАЊЕ ГЛУПОСТИ

Јавност треба подстицати у прихватању просечности. Потребно је убедити људе да је пожељно (ин, у моди) бити глуп, вулгаран и неук. Истовремено треба изазивати отпор према култури и науци.

СТВАРАЊЕ ОСЕЋАЈА КРИВИЦЕ

Треба убедити сваког појединца да је само и искључиво он одговоран за сопствену несрећу, услед оскудног знања, ограничених способности, или недовољног труда. Тако несигуран и потцењен појединац, оптерећен осећајем кривице, одустаће од тражења правих узрока свог положаја и побуне против економског система.

ЗЛОУПОТРЕБА ЗНАЊА

Брз развој науке у последњих 50 година ствара растућу провалију између знања јавности и оних који га поседују и користе -владајуће елите. „Систем”, заслугом биологије, неуробиологије и практичне психологије, има приступ напредном знању о човеку и на физичком и на психичком плану.

Advertisements

3 мишљења на „Десет заповести

  1. Повратни пинг: deset zapovesti – za manipulaciju…. | Nedodjija's Blog

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s