10 узнемирујућих знакова да још имате здрав разум


Није важно да ли је мачка црна и090831-mind-brain-02ли бела, битно је да лови мишеве.

Ово је једна од мојих омиљених изрека која ме увек насмеје. А тиче се донекле и здравог разуме, или већ како се то зове, што је и тема овог текста. Здрав разум је прилично широка категорија, и на њега воле да се позивају нарочито они код којих је он, здрав разум, ретка појава. У људском роду само понекад станује, а и када га има сви се праве као да није ту. Они залудни појединци који се још увек труде да схвате нешто од тога, постали су права реткост, готово као звери за одстрел. Ако спадате у такве чудаке који још повремено укључују мозак, онда је овај текст за вас. Ако сте љубитељ ЈК, цео дан циркате пиво и буљите у Заглупљивач, са даљинским као најбољим пријатељем, онда слободно прескочите ово и немојте се даље смарати.

И још нешто: ако приметите било који од ових знакова у вашем понашању,  морате се озбиљно забринути око ваше могућности да наставите да живите срећно и задовољно. Потражите савет психолога, духовника, или неког лудака као што сте ви.

1.Своје ставове волите да темељите на чињеницама

КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Прилично. Нико не воли да се гњави са чињеницама, подацима, искуством, књигама, студијама, или таквим сличним глупостима. Све што вам треба ионако имате на ТВу или Мрежи. Прогласиће вас за будалу, гњаватора, онога који стално „мрачи“ и говори глупости.
ШТА ДА СЕ РАДИ? Одмах промените своје понашање и за почетак ућутите. Купите неке таблоиде и прочитајте наслове да будете у току. Немојте да гасите телевизор по цео дан, и купите гајбу пива. Препоручује се 24 спортских канала или ПИНК. ЕГЗИТ и мало још мало жестине, или коке, се подразумева. Не бојте се, резултати ће уследити за пар дана. Први симптом опоравка је да ћете заборавити слова, речи и смислени говор, и користићете ономатопеју и махање рукама. Псовке и узречица „брате“, је обавезна. Тада ћете знати да сте спашени!

2.Осећате како нешто није у реду са светом око вас, али не можете да покажете прстом на некога или нешто

КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Ви сте у мањини и чини вам се да сте превише пута гледали ‘Матрикс’. Зар не виде остали људи оно што ви видите? Није ли ово све једна велика лаж? Одлучили сте да ћутите како вас не би чудно гледали, дали вам отказ на послу (ако га још увек имате), или стрпали у затвор или неку менталну установу. Деца и пријатељи ће почети да вас избегавају. Чим приметите да у аутобусу или лифту увек има места око вас, схватићете да сте проваљени.
ШТА ДА СЕ РАДИ: Спасоносно решење вам се пружа, чудно што већ нисте за њим посегнули. Алкохол, бенседини и лагане дроге су сигуран начин који ће спречити појављивање сувишних питања у вашем мозгу. Порнографија, јога, медитација и тантристички секс злата вреде. Слушалице на ушима и бескрајна трака поп музике свуда и у сваком тренутку, такође помажу. Невоља је у томе што ипак постоји мала опасност да ваш разум остане здрав. Збуњујуће. Али не предајте се. Екстремни шопинг у Ушћу и гледање турских серија су друга страна спектра решења овог проблема….

3.Мислите да можда нешто није у реду с вама и можете конкретно да кажете о чему се ради
КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Ово је најопаснија ситуација. Схватате да нисмо рођени савршени и да овај живот требамо да живимо  како бисмо побољшали и упознали себе и друге, а по могућности и свет око нас. То вас помало и плаши. Зато се трудите да се школујете, усавршавате, стекнете знања и вештине, копате по класичним књигама, учите се духовности. Радите дуго и тешко, не желите да крадете, убијате и презирете политичаре и друге сличне психопате. Волите своју децу и труди се да им будете родитељ а не друг на концертима и журкама. Пазите на своје родитеље, ужу породицу и пријатеље и волите их без обзира на све.
ШТА ДА СЕ РАДИ? Одмах одустаните од тих глупих и конзервативних идеја и порадите „на себи“. Ако сте у браку, одмах се разведите и почните живот из почетка. Уколико сте женско, ратосиљајте се досадног мужа и мучних свакодневних обавеза, и почните да наскачете на млађе клинце, јер су „пуме“ и секс без обавеза у моди. Ако сте мушко, такђе се разведите, продајте стан, купите „ролекс“ и „порше“ и постаните дечко од 50 година. Клинке су доступне, има их ко салате и једино их занима ваш новчаник. Ово можете да комбинујете са популарном квази психологијом, њу ејџ психотерапијама, возикајте се на мотору са неким 20 година млађим од вас и висите по поуларним клубовима са живом музиком. Децу шаљите код бабе и деде или бившег. Пријавите се у неки ријалити шоу или нађите неки други начин да постанете популарни. То ће вас излечити од било какве жеље да нешто суштински учините са собом, јер ћете одмах схватити како сте савршени. Тада ћете бити спашени од ужаса живота. Ви постајете одрасла и одговорна особа која је укључена у све животне и друштвене токове.

4.Сматрате да је у реду имати животне интересе
КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Уписали сте факултет зато што вас занима неко одређено подручје науке или струке, и желите да се даље бавите научним радом или просто да будете врхунски, креативни и признати у својој професији. Имате слободног времена, али га користите на дружење с пријатељима, волонтирање и читање књига. Сматрате да треба поштовати своје али и туђе жеље, трудите се да покажете емпатију и разумевање туђих проблема, пре него што почнете да их решавате. Често мислите да урођена људска себичност представља главну препреку за разумевање и сарадњу између људи. Ово последње је наричито опако за вашу даљу судбину.
ШТА ДА СЕ РАДИ?: Прекините одмах са студирањем, нађите добро плаћени посао (с платом која се, додуше, не разликује од онога што може зарадити као почетник у науци или струци, када све збројите), дигните кредит за стан, још један за ауто, радите 70 сати недељно и оканите се безвезних ствари од којих немате користи и које ће вас само учинити сретнима.  Животни интереси? Наравно, имате их попут свих осталих. Желите да зарадите новац, потрошите га на сојке, секс, пиће, путовања и скупе ствари, а остатак ћете једноставно спискати.

Показивање животних интереса може се приметити и код најмлађих узраста дечије доби.

5.Нажалост, не осећате се добро међу гомилом људи
КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Није да имате нешто против човечанства у тоталу, нити можете рећи нешто изразито ружно о некој посебној особи, нити бисте то сматрали пристојним, али када се нађете у гомили добијете лагани напад панике. Остали вас гледају као да сте пали са марса и сматрају да сте чудак који не воли да се зноји у гоимили, повраћа по асталу у кафани, или игра на столу по кафићима и журкама.
ШТА ДА СЕ РАДИ? Постаните гласни и непристојни на јавним местима. Остављајте кола где год да стигнете, гурајте се преко реда, и прдите по кући и на јавним местима. Набацујте се женама у превозу и ишамарајте контролора кад жели да му покажете карту. Како је искуство показало, нико вас неће спречити у вашем понашању, сви ће се понашати као да је то ТП (туђи проблем). Савршено ћете се уклопити у гомилу од које сте донедавно стрепели. Проблем решен.

6.Осећате се усамљено, али нисте сретни због тога
КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Ово је увек један од првих симптома ваше ненормалности. Нема ништа ужасније од бити сам са собом. Долазе вам неке мисли, идеје се мотају по глави које су узнемирујуће. Хвата вас нервоза, неиздрж. Хм, можда се највише и осећате усамљеним док сте с другим људима. Више једноставно не знате шта  бисте им рекли и како би им ишта објаснили. Мрзи вас да оговарате људе које (не)познајете, да разглабате о новом моделу гаћа или љубавним аферама естрадних звезда и политичара.
ШТА ДА СЕ РАДИ? Како бисте сузбили тај осећај, најбољи предлог који можете добити од било кога је – почните да излазите и забављате се. Уживајте у животу. Крените по кафићима, забавама, и опијајте се и сексајте (са кондомом, да ни бисте се ујутро пробудили са нечим што није лепо), до бесвести. Додајте томе и тешке дроге, ако лаке већ нису обавиле своје. Више нећете знати где сте, како се зовете и које је доба дана. Нестаће самоће и тог осећаја, нећете имати појма ни о чему, бићете попут свих осталих.

7.Згрожени сте висином животних трошкова
КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Некако сте постали свесни да нешто озбиљно не ваља у овом свету, а онда сте постали свесни и барем једне конкретне ствари која не ваља. Цене телекомуникацијских услуга, или цене хране, рецимо. Или висина камата на кредите у банкама које су, попут телекомуникацијских фирми, у власништву странаца.
ШТА ДА СЕ РАДИ? Престаните да једете или, ако вам је то баш тешко, запослите се у банци или телекомуникацијској фирми. Уствари, запослите се у било каквој компанији која је носач овог новокомпонованог капитализма и у тренутку ће вам њихова пословна политика постати савршено разумна. У осталом, другачије се не може, ствари су такве, профит се мора остварити.

‘If you want to be a hippie, put a flower on your pipi’

8.Након дугог испитивања самог себе стварно не мислите да мрзите икога
КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Схватили сте да не мрзите нити запослене у банци, сељаке на пијаци, као ни оне из телекомуникацијских фирми. Према њима осећате саосећање, као и према остатку овог напаћеног човечанства. Жао вам је, понекад се и расплачете.

ШТА ДА СЕ РАДИ? Као код прехладе, и овде је најсигурније целу ствар прележати и пустити да време учини своје. Већ ће се негде у вама створити неки разлог да неког замрзите. И не заборавите: негујте своју мржњу, можда је то једина ствар која ће вас терати даље кроз живот.

9.Не мислите да је све тако црно
КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Зашто би очајавали због неколико проблема који се с времена на време појављују у вашем животу и са собом донесу неку катастрофу или пропаст.Све што ме не убије то ме ојача, мислите ви, дигнете главу, залечите ране и гурате даље, ваљда мало мудрији и памтенији да не поновите исту ствар више пута.
ШТА ДА СЕ РАДИ?: Ваш идеализам и оптимизам вас спречавају да се суочите са стварношћу живота и схватите озбиљност проблема и ситуација у које упадате. Нисте депресивни? Наћи ће се већ неко ко ће вас учинити таквим. Партнер, муж, жена или деца сасвим сигурно. Најсигурније, неки доктор, гуру или ваш лични терапеут, а можда и кума или најбоља пријатељица. Како вам се заломи. Они обично уживају да чачкају по туђим животима, док љубоморно чувају свој.
10.Страх вас је
КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО?: Показујете умерену забринутост и стрепњу спрам стања у коме се налази свет у коме живимо и не мислите да би тако требало даље. Гледате ове педере, лезбијке и сличне особе, како вам натурају изопаченост сваке врсте под паролом да је то нормално (ти значи да они јесу а ви нисте). Ово показује да сте на ивици да будете непоправљив случај.
ШТА ДА СЕ РАДИ?: Гледајте, на овај начин ствари функционишу одувек и то не можете да промените. Престаните да мислите. То је ваш проблем, једноставно превише мислите. Не бринете о стварима на које не можете да утичете. А знате да не можете ни на шта да утичете, јер вам то сви тако говоре.

Ех, па сретно. И пазите да не претерате.

19 мишљења на „10 узнемирујућих знакова да још имате здрав разум

 1. Одличан текст. Врхунски циничан и духовит.

  п.с. Имам две мале исправке(штампарске грешке):
  1. Уместо . „… нећете имати појма о ничему,…“ треба: НЕЋЕТЕ ИМАТИ ПОЈМА НИ О ЧЕМУ
  2.Уместо…“…А знате да не можете на ништа да утичете,…“ треба: НЕ МОЖЕТЕ НИ НА ШТА ДА УТИЧЕТЕ

 2. Reblogged this on noviinternet1987 and commented:
  Dopali su mi se neki delovi, ali prenosim u celini, valjda je to isto jedan od uznemirujućih znakova 🙂
  Autoru je očigledno muka od svega što čini našu svakodnevicu, tako da savete nemojte shvatati doslovno! 🙂 Naprotiv – ostanite sa ove strane – strane zdravog razuma…

 3. Jednom sam u nekoj popularnoj psihologija pročitala savet – kada vidite da neko nešto ne zna i ne prihvata da mu kažete kako zaista jeste, ne trudite se. On neće i dalje želeti da zna, a vi ćete izgubiti živce i vreme. Da banalizujem – pokušala sam prijateljici, vrlo bliskoj, da objasnim kako najskuplje meso nije bela vešalica, koju ona kupuje, nego biftek. Nije mi poverovala. A ja s ei dalje čudim kako neko ko ima 60 godina ne zna kako se kotira biftek, makar ga nikada i ne jeo.
  E sad, zbog ovakvih i sličnih sitnica, ja se pronadjoh u tekstu. Dobro mi je došao, pa hvala.

  • тачно тако. проблемкод људске глупости (и незнања) јесте то што такви људи то уопште не примећују код себе. хвала на коменту и читамо се 🙂

  • Baš tako! Ma koliko se neko trudio da objasni svom sagovorniku nešto, ako taj ne želi da razume – džaba je. Ne samo što gubite sopstveno vreme već gubite snagu na čoveka koji ne želi da bude osvešćen. Međutim, postavlja se tu pitanje – da li treba ćutati i prihvati stav većine a da pritom izgubimo svoju individualnost? Ili treba ustati „protiv strela sudbe nasilne i dići oružje na more muka i otporom ih sve zauvek okončati“?

 4. Ух… Ја се препознах у свакој тачки… Али НЕЋУ да примењујем рецепте, не свиђа ми се предложена терапија! Идем да тражим друго мишљење 😉

 5. Kako sam shvatila posle čitanja ovog vašeg teksta moj mozak radi 300/h, a i brže u mnogim od ovih situacija. Kako god, sad znam kako i šta treba da „radim“ jer su uputstva koncizna i konkretna 🙂 Lepo je videti da čovek ume, vi, da ih životnih situacija izvuče i smešnu, a opet, tužnu, stranu, ali, i deo zbilje tj. realnosti.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s