Пластични шамани


mix_religionГде год да се окрене, човек више не може да живи од видовњака, алтернативне медицине, „гуруа“ разних психотерапија, гомиле ђубрета из популарне психологије и индустрије самопомоћи типа „само замисли и BMW ти падне испред врата“, итд итд. Са тевеа нас засипају катаклизмичким „документарцима“ о томе како је Исус био ванземаљац, о животу на планети после нас кад нас буде ударила нека стенчуга из свемира која је исто тако потаманила диносаурсе (каква глупост!), и томе слично и нашироко.

Помислим, ко је овде луд кад нам тако буше и врте мозак. Не би био проблем када би ове теорије биле дело усамљених лудака, који себи попуњавају време; ствар је у томе што је то постало колективно лудило, а све више постаје и владајућа мантра. Тако да испада да онај који мисли својом главом, рачуна на здрав разум, искуство, начуно поткрепљене  доказе и томе слично, испада будала. Невероватно. И тужно у исто време.

Наравно, од када је света и века људи су се мантали разним глупостима, веровали су да постоје вештице и да је земља равна плоча. На сву срећу, здрав разум је напедовао, а са њим и ми, али изгледа да је оваква ситуација (повремено колетктивно лудило) наша судбина као људског рода. И зато нама владају разне психопате, који успешено манипулишу људским умовима зарад материјалне добити и удобног живота на рачун других. Тако је испало да пластични шамани, окуплљени око светског лудила који се популарно зове Ново доба (илити „New Age“), данас жаре и пале у мултимилионском бизнису испирања мозгова. И ако, не дај Боже, допаднете шака овим лудацима, можете гадно да се опечете: уништиће вам живот сасвим сигурно. Мени се нешто слично десило. Зато и пишем о томе. Једини начин да се човек супростави томе јесте знање. И писање о томе где год може и кад год може. У супротном, купите карту за први наредни летећи тањир и станите у ред. Дакле, шта је то New Age?

Старе ствари у новом паковању

New Age, или „Ново доба“, је у ствари нови религијски и друштвени покрет. Западна култура, којој и ми делимично припадамо, се данас суочава са крупним, судбоносним, духовним, идеолошким и друштвеним променама. У својој суштини, „Ново доба“ је религиозни поглед на свет који је стран и непријатељски оријентисан према хришћанству и свим други секуларним филозофским концептима који не прихватају њихова учења и покушавају реално да сагледају људску природу и судбину, на основу чињеница, научног знања и искуства.. Овај покрет представља вишезначну синтезу разних миситичних религија, духовних и философских покрета, у различитим степенима. У тој необичној, али веома примамљивој папазјанији, зансованој на искључивању мозга, незнању и слабостима људске природе,  заступљени су хиндуизам, будизам, таоизам, и западни окултизам, прилагођени и под утицајем савремене технологије и достигнућа западне културе, у основи једном чисто материјалистичком погледу на свет. Понекад се ове идеје, идеологије и духовни обрасци појављују у секуларним облицима, пре свега у области индустрије забаве, уметности и медијима.

New Age покрет се састоји од невероватно велике и добро организоване мреже која се састоји од хиљадe група, трустова, фондација, клубова, ложа и верских заједница, чији је циљ и сврха да се човечанство припреми за улазак у „Доба Водолије.“ Мали узорак од само неколико организација довољно илсутрује обим и ширину покрета: Amnesty International, Zero Population Growth, California New Age Caucus, New World Alliance, World Goodwill, The Church Universal and Triumphant, The Theosophical Society, the Forum, Planetary Initiative for the World We Choose, the Club of Rome, Church Universal & Triumphant , као и јединства школа хришћанства . Овај списак, у који многи мањи или већи нису укључени, показује разноликост организација које послују у економским, политичким, и верским сферама утицаја.

Њу Ејџ покрет није јединствен, традиционални култ систем веровања и пракси, иако његови корени потичу из источњачких религија и окултног. Он нема званичног лидера, седиште, нити листу чланова, већ је мрежа радних група према специфичним циљевима. Један од његових главних циљева је да се у први план постави један светски лидер који се зове „Христ“ или „Маитреја.“ Процењује се да постоје милиони следбеника широм света различитих Њу Ејџ пракси и / или носилаца једне или више главних веровања Новог доба.

Покрет  је стекао значајан утицај у готово свим областима културе и науке – социологији, психологији, медицини, у политици и владама многих држава, екологији, уметности, образовању, пословној заједници, медијима, у свету забаве, спорта, па чак и у традиционалним црквама. Покрет се изражава у веома различитим мутираним облицима, од врло очигледних па све до изузетно суптилних, од разних духовних учења, у оквиру бројне интернет заједнице, па све до разних пророка и многобројних облика вештичарења. Појављује се и у разним световним облицима, нарочито у популарној психологији, пара филозофским и духовним покретима и алтернативној „холистичкој“ медицини, бројним огранцима индустрије самопомоћи (популарне дијете, и разноликих квази деривата источњачке филозофије и медицине), као и на бројним семинарима развоја људског потенцијала.

Чему све то?

bsse2000Главни циљ покрета је да донесе мир у свету, по уласку у Доба Водолије. То ће се постићи првенствено кроз руководство „Христа“ (познат и као „Господ Маитреја“), који ће наводно доћи да нас научи да живимо у миру једни са другима. Неки од осталих наведених циљева покрета су да се успостави правилна расподела хране у свету, светска водопривреда, смањење полулације на „разумну меру“, заштита природе и мајке Земље од штетних утицаја индустрализације и загађења различитих врста, један јединствени светски економски поредак, и потпуно нови светски политички поредак. Овде треба напоменути да је један од услова за неку особу да уђе у Ново доба је да ће он или она морати да узме оно што је познато као „Луциферова иницијација,“ нека врста залоге на верност Христу новог доба и Новом светском поретку (чиповање и максимална контрола људске попуације).

Њу Ејџ покрет исповеда широко оријентисану отвореност према свим религијама, али његова основна филозофија представља пажљиво срачунато подривање јудео-хришћанских уверења, са различитим комбинацијама гностицизма и окултизма. Даглас Гротхуис је идентификовао шест одлика размишљања новог доба: (1) све је једно, (2) све је Бог, (3) хуманост је Бог, (4) промена у свести, (5) све религије су једно, и (6) космичко еволуциони оптимизам. Норман Геислер износи детаље 14 основних доктрина религије „новог доба“ : (1) безлични бог (сила), (2) вечни универзум, (3) илузорна природа материје, (4) цикличност живота (5) неопходност реинкарнација, (6) еволуција човека у божанствености, (7) откровења од бића изван света, (8) идентитет човека са Богом, (9) потреба за медитацијом (или другим техникама промене свести), (10) окултне праксе (астрологија, медији, итд), (11) вегетаријанство, алтернативна медицина и холистичко неговање општег здравља, (12) пацифизам (или анти-ратне активности), (13) један светски (глобални) поредак, и (14 ) синкретизам (јединство свих религија).

Ново доба обухвата и широк спектар сродних појмова: спиритуализам, астрологија, биоенергија, Чи енергија, чакре, нирвана, Христос-свест, Индијанци, духовност, Прана, вантелесна и блиска смрти искуства, реинкарнација, и окултно дисциплине, као и неортодоксне психотерапије и псеудо апликације „исцелитељске моћи“ од кристала и пирамида. Неки од најчешће коришћених термина су: вођене слике, реинкарнација, позитивно размишљање , људски потенцијал, холистички, холографски, синергистички, јединство, јединство, трансформација, буђење, умрежавање комуналних података; глобализам и нови светски поредак (тј., један језик, једна влада, једна валута, једна религија), космичка свест, итд.

И шта сад?

Тужна вест: НИШТА . Или скоро ништа. Није све тако црно, ипак. Циклуси историје и разна духовна и остала „учења“ су долазила и одлазила, а људска врста се врло мало променила. Технологија јесте. Дивљак у пећини и милионер на Беверли Хилсу се готово и не разликују. На срећу, постојала је једна мањина која је веровала у чињенице, знање, здрав разум и духовни напредак заснован на мудрости и искуству. Када прође ова гужва биће нам боље. Само се чувајте да не настрадате и повежите се са онима који слично мисле као и ви. или се чипујте и нађите свог ПЛАСТИЧНОГ ШАМАНА да вас води кроз живот и да вам реши све проблеме.

Видимо се у неком другом свету.

Advertisements

Једно мишљење на „Пластични шамани

  1. Повратни пинг: Tamna strana meseca | Kreativno pisanjeKreativno pisanje

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s