Креативно писање – уметност или вештина?


(Из приручника о креативном писању проф.Тадића – ускоро ОНЛАЈН БЕСПЛАТНИ КУРС за све блогере и писце у покушају….)

CopywritingМноги студенти и појединци који желе да се баве креативним писањем,  пре или касније, увек себи поставе питање – да ли је креативно писање уметност? Да ли је креативни писац само вешт занатлија који занимљиво и вешто пише да би забавио своју публику, или је то можда нешто више? Ова вечна дилема можда се може најбоље растумачити и разрешити ако се постави у једну прогресивну перспективу: вештина је заправо процес учења у којој новајлија у писању савладава основе заната и достиже статус „шегрта“, односно почетника, а да је заправо „уметност“ писања следећи, много виши ниво изражавања. У том смислу, креативно писање – у свом опитмалном и вишем статусу, јесте уметност.

Креативно писање, као прогресивни процес на путу од вештине до уметности, као и све друге уметничке дисциплине, започиње на свом занатском нивоу. Занатски ниво представља фазу у којој будући креативни писац учи и савладава основе пишчевог заната. Овај процес започиње још у основној школи: учење првих слова, читања, граматике, писања и склапања реченица у смислене изражајне целине. Читање је овде од круцијалног значаја, јер се кроз упознавање са радовима других писаца, уче и усвајају многе тајне заната, и то много пре него што се будући писци сусретну са терминологијом и појмовима који описују и дају значење овим техникама. Многи писци саветују будуће писце да што више читају, и то нарочито она дела која им по сензибилитету највише одговарају. На тај начин, учењем кроз имитацију и копирање, стичу се основе које ће касније послужити као одскочна даска изворне креативности.

У каснијој фази, креативни писци почну да похађају курсеве, семинаре и обуку из техника креативног писања. То је тренутак опредељења када започиње да се негује таленат, воља и љубав према креативном писању. Пролазећи кроз разне облике писања – од писања као академске вештине, па до првих креативних огледа у дужим и кратким формама, стиче се искуство и практикује вежба у трагању за сопственим оригиналним формама писаног изражавања. И што је најважније: стиче се навика да се стално пише: скице, идеје, кратке форме, постају свакодневна активност јер се писање, као и многе друге кративне форме, „учи кроз сталну праксу“.

Коначно, на крају ове фазе развоја, који многи писци називају прекретницом, прелази се граница између заната и креативности и многи аутори заиста постају прави уметници – оригинални писци са сопственим ауторским стилом и изразом. Креативност имплицира стварање дела која су нова и јединствена, и која нису била створена раније. Креативно писање постаје орингиално, препознатљиво и узбудљиво, без обзира на жанр и форму. Оно постаје, као што је својевремено рекао познати писац Стивен Кинг, „инспиративна игра за писца“. Тада писање постаје чиста уметност, индивидуална, пуна значења и лака за писање – лака као ваздух који свакодневно удишемо.

Према томе, пишемо се, зар не?

Advertisements

6 мишљења на „Креативно писање – уметност или вештина?

  1. Ваља разликовати КРЕАТИВНО писање, као врсту писања која СТВАРА оригинални новитет или на идејном или на списатељском плану од ВЕШТИНЕ писања која се стиче и унапређује упорним занатским прегнућем (писањем), које, на жалост, никада не мора досећи ниво креативног.
    Свако добро.

  2. Овај део ми се посебно допада “ Читање је овде од круцијалног значаја, јер се кроз упознавање са радовима других писаца, уче и усвајају многе тајне заната, и то много пре него што се будући писци сусретну са терминологијом и појмовима који описују и дају значење овим техникама“.
    Читање је најважније, временом се више не копира омиљени писац јер се та „фаза писања“ превазиђе и створи се посебан стил. Оригиналан.

  3. Повратни пинг: Блог и креативно писање | АГИТПРОП

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s