Како написати кратку причу?


Шта је то кратка прича?

pic_copywriter_cv_with_a_background_of_images_and_colorКратка прича је писано дело у прози, и која се обично пише у обиму од 500 до 6000 речи. Хм. Све што је испод 500 речи, од стране доконих критичара и аналитичара се сматра „микро причом“ (шта је тек то?), иако ја мислим да је то и даље кратка прича, само врло кратка, очигледно зар не? У сваком случају, када је дело дуже од 6000 речи обично се сматра да је то новела (прелазни облик између класичне кратке приче и романа). Како се сада ту снаћи? Није ни потребно, осим што бих ја рекао (немој да ме закунеш) да је кратка прича све оно што можеш да прочиташ за једно поподне, или вече, а да не огладниш или одеш да гледаш ТВ. Ако знамо да је један ауторски новинарски чланак негде између 1000 и 2000 речи, очигледно је да права мера не постоји, осим у твојој креативној идеји – „Хаику“ или „Рат и мир“, креативном писцу није много важно.

Оно што јесте важно је да је кратка прича у ствари један исечак из живота. Она обично има мали број ликова, узак обим простора и времена, један заплет. Ако ти је ово тесно, онда си вероватно зрео да се опробаш у новели, или роману.

ZIVOTNIVEK PRICE

Како почети писање кратке приче?

Врло је важно да започнеш твоју причу врло близу расплета или тачке преокрета. Већина аутора направи један или два уводна параграфа како би омирисали простор, дефинисали ситуацију или објаснили атмосферу, ситуацију и сл. То није лош приступ, има логику основне нарације, али је често потпуно непотребан и само одузима драгоцен простор и време. Најбоље је да одмах започнеш са неком важном, суштинском реченицом. Та прва реченица је кључ добре кратке приче: садржи енергију, интригу и најављује врхунац драме. Она мора да „ухвати“, заголица, твог читаоца, тако да не може да испусти текст пре него што стигне до краја.

(Више детаља о овоме на мом сајту за креативно писање http://pisanjekreativno.wordpress.com)

 

Advertisements

3 мишљења на „Како написати кратку причу?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s