Креативно писање и дијалог


Писање дијалога и глас писца

images elerningПостоје писци који уопште не воле дијалог. Постоје и они други, па уместо прозе највише воле да пишу драме и филмске сценарије, који су креативна дела у дијалошкој форми. И наравно, врсни писци који мајсторски комбинују дијалог и прозне пасаже, у дужој или краћој форми. Оно што је свима заједничко, без обзира на форму и облик, јесте њихов глас. Шта то значи?

То значи да је писац у свом делу увек један од карактера, иако физички није присутан, односно не учствује формално у својој причи. Ово је очигледно ако пишеш причу у првом лицу. Тада ти као аутор свесно преузимаш глас једно д ликова како би исрпичао причу. На пример, у длеу „Неведљиви човек“, Велс пише:

„Цело то преподне сам преспавао, држећи чаршаф на очима, да ми светлост не би сметала, а у подне ме опет пробуди куцање на вратима. Снага ми се беше повратила. Седох у постељи и чух неко сашаптавање“.

Међутим, твој глас ће се сигурно чути и кроз карактер и онда када је написан у трећем лицу и када наратор није директно укључен у причу. Како то? Писци прилагођавају тон причања како би дочарали период, жанр, приближили се читалачкој публици и стилу дела. На пример, узми следећу реченицу: „уживала је ходајући кроз гомилу лишћа у парку“. Пробај да је напишеш на другачији начин:

„Волела је да шушка кроз лишће под њеним табанима“ – у причи за децу. Или,

„Просто је уживала да корача кроз немирне сенке опалог лишћа у јесење поподне“ – историјски роман, на пример.

Дијалог открива карактере и њихове међусобне односе. Не постоје двоје људи који причају идентично, те је твој задатак да сваком свом карактеру даш јединствени вербални и физички исказ. Да ли користе неке специфичне фразе, жаргон или друге језичке финесе? Да ли мумлају, муцају, застајкују? Да ли говоре помпезно или просто једносложно?

Дијалог такође може да буде и згодно средство да читаоцу открива кључне инфомрације о позадини приче и кључна техника покретања радње у твом тексту путем показивања, а не говорења. То ти можда звучи необично, јер је дијалог вербална техника, али разлика је велика: путем дијалога твој ликови саопштавају једни другима и читаоцу нешто, уместо што читамо твоју суву нарацију и згодне описе ситуација.

Употреба дијалекта

Употреба дијалекта (слично жаргону или сленгу) је одувек било контроверзно питање у прози. Неки тврде да би употребу дијалекта требало апсолутно избегавати док су други потпуно супротног мишљења. Лично мислим да је уптреба дијалекта, локалних синтакси и сленга одлична ствар за оживавање твојих ликова, сликање њихових карактерних особина и важних црта личности. Поједине ауторе, као што је рецимо Хјуберт Слеби, читалац не би могао истински да дожови (ликове и причу) без поптуног разумевања начина њиховог говора који је чврсто укороењену средини у којој ликови живе. На пример, део из Селбијевог романа ”Реквијем за један сан”:

Господнин Рабиновиц је вртео главом гледајући њих својицу како гурају телевизор у његову залагаоницу. ”И гле ти сад ово – и зар сад заједно са тај сточић? Јој, шта ви то очете од мене? Али ја немогу да га шлепујем на леђима. Ал имаш другара и он је мого да ти помогне. Ма пухушти ти то, знаш, баџо, нисам ти јаха рођен за шпедитера”, Хари се пригушено насмеја, вртећи главом. Ух, који Чива. ”Уосталом, тако ће вам буде и лакше да га врнете кући”.

Кључ код писања локализама и дијалекта јесте да их користиш онолико дуго колико је потребно да се разумеју без много напора за дешифровање од стране читаоца. Ако ниси упознат са дијлектом како треба (ако га не знаш у ”прсте”, или никада ниси говорио тако), боље немој да се упушташ у ове финесе, јер ће звучати извештачено и смешно твојој публици.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s