Фабрика креативних писаца


writerДа ли се може постати писац, или мање више озбиљан књижевник, на курсевима и семинарима креативног писања? Па чак и када упишеш школу академског нивоа где те неко учи како да пишеш и то пуне 4 године, као што то постоји (веровали или не) на многим западним универзитетима и високим школама? Мишељена су подељена. Многи мисле, и чини ми се да из неког разлога је то мишљење доминантно овде у Србији, да то није могуће. Ил си писац ил ниси. Тачка. Отуда по многим блоговима сипа дрвље и камење по које каквим курсевима и семинарима који продају креативно писање наивнима, у изимају им велика паре за то продавање магле. Фокнер није ишао у те школе, ни Достојевски, ни Хемингвеј, ни…Списак је бесконачан, можемо тако до Аристотела и назад. При том, нико не примећује да је тема потпуно промашена. Уопште није ствар у томе да ли ће неко на крсу или школи да постане писац. То се тамо ни не учи. Уче се технике и занат обликовања мисли које се претачу у смислени текст, мање или више креативан. Учи се писаном изражавању. Истакању креативности кроз речи. И то је све.

Наравно да нико нормалан, ако је прочитао бар две књиге у животу, не може да мисли да ће читајући приручнике, гулећи столицу на једномесечном курсу (или не дај Боже године на факултету), преко ноћи постати Иво Андрић. То је бесмислено. Велики књижевници се рађају, а не стварају у клупи. Исто као и сликари, музичари, итд. Ствар је у томе да курсеви и школе креативног писања могу значајно да скрате процесе самообразовања кроз искуство, јер скраћују време и дају људима прилику да кроз читање и писање стекну основне појмове о занату писања, које могу да користе у бројним областима живота: као новинари, писци рекламних текстова, блогери, писци говора за политичаре, у ПР индустрији, итд, итд. И ту треба ставити тачку. свака даља расправа је бесмислна. Међутим…

Домаћом блог сценом која се бави креативним писањем углавном доминирају људи који су блиски овој теми (барем по школама које су завршили, обично на тему књижевности). Такви су најбројнији, и као сви несупели писци и креативци у глобалу, покушавају да наметну своје мишљење о овој теми. Па се острве на ове курсеве, проглашавајући људе који se тиме баве лоповима, преверантима, несупелим ствараоцима, који оће да уновче оно што (не)знају и сл. При том су крајње несрећни што њима није пошло за руком да уновче себе и своју несупелу маленкост, па су им онда за све они други криви. У недостатку праве аргументације заклањају се иза имена великих писаца, позивају у помоћ урођени таленат и све тако у круг. При том уопште не виде да су промашили тему. Јер као што рекох, све ове школе и курсеви не служе да би фабриковали писце као на покретној траци. Оне служе да људи освесте своје таленте и пружају им прилику да на једном месту доживе и примене корисне савете за почетнике који желе да се опробају у креативном писаном изражвању. И у место да своје писање читају пријатељима и родбини, и да их пишу за фиоку, боље им је да дођу на места где се окупљају њима слични и да чују нешто корисно што им може бити од помоћи у савладавању ове вештине. А да ли ће постати озбиљни књижевници, добри новинари, копирајтери, сценаристи и сл. то зависи од многих других фактора, а не од школе или курса.

Ја толико о томе. Мишљење је, уосталом, као и дупе.

Свако га има.

Advertisements

9 мишљења на „Фабрика креативних писаца

  1. Сада сам радознала..Који су то блогови који критикују школу креативног писања? Ја размишљам о тој школи јер желим да обогатим своје знање. И знам да тиме што ћу можда долазити на курс не значи аутоматски да ћу постати нови Андрић.
    Не разумем такве критичаре.

  2. Profesore, u pravu ste, mišljenje jeste kao dupe, te stoga, vredi ga konstatovati, možda je i na svom mestu, a opet, treba uraditi po svom, pa ako te zaboli, sam si odgovoran, da ne kažem, kriv. Nekako se nosim mišlju da se pridružim toj školi kreativnog pisanja, jer, znanja nikad dosta, onima koji vole da uče, bez zadnjih namera, čisto iz radoznalosti. A korist se svakako stekne, novim znanjem, ako se vrednuje ispravno. Uvek mi se dopadnu vaši napisani redovi 🙂

  3. Повратни пинг: Блог и креативно писање | АГИТПРОП

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s