Блог и креативно писање


421px-FistМноги ме питају, читајући разна моја писанија на ове теме, како писати за блог, и да ли писање у једној таквој форми може бити креативно? Да ли је то књижевност или нешто тривијално, бeзвезно пискарање, које људима даје привид да раде нешто ”уметнички”? Да ли су ови ”интернет писци”, забога, само још несхваћени Достојевски у покушају? И опет она стара тема, да ли се може научити да постанеш писац?

Као и увек, удговор је крајње једноставан: неко или јесте писац, или није. Да ли ће неко постати нови Хемингвеј, или Толстој, о томе одлучује Природа, Универзум, или штог од већ, и ту нема сумње. Био он схваћен или несхваћен. Међутим….Креативно писање управо постоји зато да многе људе научи да се креативно изражвају путе писане речи. Да им помогне да своје емоције и мисли науче да организују на један смислен, забаван, комуникативан начин и да то поделе са другим људима. Да ли ће сви они посати писци или бедна пискарала (у очима велики списатељских ГРОМАДА), то је већ дуга ствар…Уосталом , о укусима не вреди расправљати, зар не?

Елем, БЛОГ. Да се вратимо на тему. Овај напредак технологије у човека, омогућио је многима од нас да пишемо јавно и да комуницирамо са онима који су нам слични. Не морамо више да чекамо никада одштампану књигу, или благослов дежурног књижевног критичара од утицаjа, да нас препоручи неком издавачу. Сад можеш да се препоручиш сам. А онда и књига и потписивање исте дође много лакше. Искористи то, немој да си глуп, рекао ми неко једном, и био је у праву.

Блог, дакле служи, да размењујемо идеје, мисли, емоције, да се дружимо и да уживамо у томе. Блог је управо тако и замишљен: као лични дневник појединца, путем кога он комуницира са другима. Да ли су у питању рецепти, савети, друштвена хроника или романи, кратке приче или поезија, сасвим је свеједно. Важно је имати потребу да се писмено изразиш, а блог је савршено место на међународној интернет мрежи за то.

Као и у свим људским послвима, и овде се може наћии свега и свачега: интернет врви од бројних савета, упутстава и препорука како писати блог. Постоје и неки ликови ”од утицаја” који су се прогласили гуруима за ове теме, па покушавају да као такви буду препознати од оних које то занима, или тек почињу са пискарањем. Свега и свачега, стварно. Суштина приче је опет да се вратимо на почетак: седи и пише о ономе што те занима, у којој год форми волиш и која ти највише лежи. Једино правило је да то буде квалитетно и корисно за друге људе. Тада не мораш да бринеш о СЕО срањима, претраживачима и рејтингу, правилима и ”корацима” за успех, и бла, бла, о чему импотентни гуруи највише воле да пишу. Само је садржај битан, све друго је безвезе. И буди оно што јеси. Ти и нико други.

Да би то успешно радио, свакако је корисно да научиш нешто од занатских трикова креативних писања. Због себе, а не због других. Тако ћеш лакше и брже да пишеш, и уштедећеш себи време, а оно је врло драгоцено. Читај пуно и прати дуге, поготово оне који ти се свиђају, како пишу. Кради занат. Иди на неку обуку па подели искуство са другима. Прочитај неки приручник па све то примени на себи. И успех неће изостати. Стално самообразовање и усавршавање сопоствених вештина и могућности је клјуч успешног живота. Одувек је тако било, а сада у 21.веку и свим овим технологијама је клјуч преживљавања и напредовања у сваком смислу.

А све друго занемари. И немој да те лажу да се од писања може живети.То је изузетно ретко. Као што ни сви глумци у Холивуду не живе од глуме. Само неки. Али то је већ нека друга прича.

Advertisements

4 мишљења на „Блог и креативно писање

  1. Повратни пинг: Превара на превару иде | Био-блог

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s