5 врхунских блогерских грешака


Да се цео свет врти око оне ствари то смо давно констатовали. Мислим на женску ствар, на велику жал мушкарчића. Ал то ти је што ти је. Не можеш да мењаш свет, или то још ниси укапирао. Али код блогераја је сасвим друга прича. Ту се ствари врте око писања и комуникације, како год окренеш. И кад једном упловиш у те воде, навучеш се ко дете на трешњу. И ту почињу твоји прави проблеми. И ГРЕШКЕ. Ал, теби то не смета. Ко их шљиви. Имаш комп, знаш сва слова, и бог да те види. АЛИ…

1. Оквир или твој прозор у свет

Као и у животу, прва ствар око скрибоманисања по блоговима је ствар теме, или оквира у коме пишеш. Многи блогери се дохвате машине па пишу о свему и свачему. Мало ово, мало оно, 100 гр животне филозофије, по неки рецепт за гулаш торту…Други пишу крајње лични дневник шта им се све догодило у животу, фамилији и сл….Трећи дају савете за ово или оно, а четвртима пуца прслук за све то и пишу шта им прво падне на памет…Хм. Ајде то ћемо још и да преживимо. Има нас разних, то је у реду. Уосталом, ако ти се нешто не свиђа, не мораш ни да читаш. Међутим, најгору грешку праве они блогери који своје блогове претварају у ПРЕС ЦЕНТАР. Ха? Шта је то? То је оно кад им текстови изгледају као саопштења за штампу о разним друштвеним догађајима, техничким референцама за ово ил оно, односно промоцијама разних глупости (нарочито политичких или из домена свеколике људске глупости) око нас. Прави мини БЛИЦ, или тако неки таблоид. Па макар се радило о теоријама ЗАВЕРЕ, кад већ нема ништа друго (ал и то је многима омиљено, плус разне психотерапије и алтернативне медицине. никад ми није било јасно зашто ти ватрени промотери разних алтенратива никад то стварно не испробају на себи, него кад загусти трче код лекара. ал о томе неки други пут).

Шта да се ради? Елем, блог је пре свега КОНВЕРЗАЦИЈА путем које се они којима треба, ил се свиђа то што пишеш, ПОВЕЗУЈУ са тобом. То је један потпуно другачији начин изградње контаката и односа. Без обзира да ли је у питању књижевност, креативни текстови разних врста, или упутство за веш машину. И кад је то ЛИЧНО, онда је то БЛОГ. У супротном, само лоша верзија дневне или периодичне штампе. Безлично и досадно. Чак и када је СЕКС у питању.

2. Час ме видиш, час ме не видиш.

Лењост је одмах ту при врху, можда и најгора грешка. Зашто? Ако пишеш једном у 7 дана, месец, или 6 месеци, на блогерају нема шта да тражиш. Људи ће брзо да те забораве, поготову оно о чему си писао. Комуникација мора да је стална и квалитетна, поготову ако живиш од свог писања, а блог ти је један од начина да то оствариш. Квалитет твог писања, што год то било, радиће тако да ћете ти се читаоци редовно враћати по још. А тебе онда нема. Ћорак.

Шта да се ради? Знаш ти добро. Пиши, ради у руднику, мора да те увек има. И богу хвала да је тако. У супротном ради нешто друго. А ако си већ, рецимо, одлучио да пишеш Уторком и Петком, немој текст за уторак пишеш у уторак пре подне. Било би идеално да пишеш сваки дан, а онда твоје благо пажљиво распоредиш по данима, или недељама унапред. Тад си цар. И свака ти част. И нико неће смети да ти каже да немаш ново одело.

3. Немој да си баксуз – разговарај!

Лепо је кад човек мисли да је богомдан и да му они други не требају. Додуше, није то ни тако лоше, сви ми волимо тако понекад, ал за блог дефинитивно не ваља. Суштина је да одржаваш контакт, конуницираш, ПРИЧАШ. А то значи да допушташ и одговараш на коментаре. Хиљаду пута рекох, па ћу опет. Блог није пропаганда, или новинарска писанија. Блог је ДИЈАЛОГ. Као у доброј драми. Чак и кад паметујеш, а таквих има доста. Дакле, радња, сукоб, заплет, ликови – и све то кроз конверзацију, коментаре, плач и сузе. Онда си на правом путу. Не морају да те воле. Само нек те читају. И ти њих. У томе је суштина.

Шта да се ради? Твој блог отвори за коментаре. Обавезно. Активно одговарај на њих. Иди по другим блоговима па се просеравај. Ваљда ћеш и да набодеш нешто паметно да кажеш. Или да научиш, што је још боље. Позови људе на дијалог, провоцирај, кукај, моли, забављај, само да се прича. Тада ће твој блог да постане право уживање за све. А можда и за тебе.

4. Ко си ти?

Просто је невероватно да на више од половине блогова не постоји никакв податак о томе ко, бре, пише и тркељише. Као да су мутави, ил се крију од пореске управе или бивше жене (алиментација ситуација). Тако да имаш утисак ко да причаш са зидом, или читаш саопштење неке Службе. Никад ми није било јасно што се ти људи крију, ко змија ноге. Они храбрији, на страни „О мени“ или сл., ставе некакве немуште текстове, праве шифроване поруке за које ти треба ортак у ЦИА или Енигма да растумачиш ко је ко. А од, недајбоже, слике дотичног, ни трага ни гласа. Иако сви на ФБ каче и број гаћа, величину бруса, и сл. Мислим да је то потпуно бесмислено. Прво, писање на блогу је ЈАВНА ствар. Поготово ако пишеш нешто на општу корист и наук. Па чак и кад је лични дневник и опсервација на оно око тебе, чим си изашо на нет да то делиш са још неким, ред је да имаш име, или барем неки надимак. И слику, бре. Осим ако си ружан ко лопов, па се бојиш да не страшиш народ. То, дал ће неко да те смара, шпијунира, дели твоје слике, или ти ноћу дахће на месенџеру, је стварно БЉАК. Нико не каже да ставиш број телефона или личне карте (жиро или текући не дај ни најближима), ал што је много много је. Параноја је прелазна болест.

Шта да се ради? Добар блогер треба да има име и презиме. И слику. Да народ зна с ким има посла. Људи воле да знају са ким деле своје мисли, идеје, емоције. Рекосмо, блог је ЛИЧНА ствар, и блискост се постиже, између осталог, и отвореним односима у којима нема шта да се крије. Немој да те је срамота. Нико неће ТЕБЕ да злоупотреби, искористи, изманипулише или ти намести саобраћајку. Ако имаш нешто да кријеш, иди у манастир или шуму, тамо те нико неће наћи. Ил мало теже. Зато, лепо се потпиши, остави контакт да људи могу барем да ти пишу.

5. Постао си блогер. Највећа грешка.

Шта да се ради? Ништа.

 

43 мишљења на „5 врхунских блогерских грешака

  1. 100 посто се слажем са овим текстом. То су грешке које многи праве. И почетници и они који су дуго у свету блога. Мене нервира тајанственост, а на Фејсу се, као што кажеш све зна.

  2. Komunikacija pre i iznad svega!

    A što se tajanstvenosti tiče, hm… Svako ima neki svoj razlog zašto se krije, u to ne bih ulazila, pitanje je lične prirode.

    Imala sam tu sreću i ogromno zadovoljstvo da upoznam par naših blogera i time obogatila svoj život jednim lepim i pozitivnim iskustvom

  3. evo u skladu sa tim da moras kometarisati po svaku cenu, diskutabilno i provokativno:
    1. na ivici sam nervnog sloma kad u blogu pronadjem pravopisnu gresku ( i u svom, da se razumemo, i u svom) a isti obiluju, na zalost. (Ili nazalost?)
    2. uopste me ne interesuju privatni zivoti blogera ni njihova psiho terapija (dosta mi je i sopstvenog pp) a boga mi, ni kako izgledaju. Ili me interesuje, ako je pisac (bloger) zanimljiv i raskosnog talenta
    3. od kad sam se malo ukljucila u ove razgovore, da ne budem bas autisticna ( a to sam godinama, dugo pisem blog, na blogspotu, ovde tek jednu godinu)) zabezeknuta sam nedostatkom kritickog duha. Komentari su…boze moj, kao da smo deca pa nam treba podrska tipa: ajd sad mozes ti to…(ajd, polako rece Tanja Boskovic u nekoj predstavi gde glumi mrtvu pijanu ribetinu a treba da predje u donjem vesu preko scene na jakooo visokim stiklama) Da se razumemo, ja sam jako krhka, osetljiva i fragilna, ne bih PISALA da nisam takva, ali …bogo moj…
    4. mislim da niko nije bogom dan da na blogu diktira ikakva pravila glede sadrzine, osim onih tehnicke prirode (SEO?) Virtuelno nebo je dovoljno veliko za sve zvezde i poneku naseljenu planetu pride.
    5. sretna Nova godina 🙂

  4. Što se anonimnosti tiče, mislim da ipak postoje situacije i primeri u kojima je možemo tolerisati. Ako se setimo Mome Kapora i niza drugih autora koji su stvarali pod pseudonijumom razumećemo o čemu govorim. Svako je sigurno imao iskustvo da se nečijim radom oduševi, a kasnije kada čoveka upozna ili sazna njegova politička ubeđenja npr. ili za koji klub navija, onda se razočara.

    • хвала на добром коментару и подршци 🙂 Почетком јануара стартујем блог о креативном писању и мислим да ће бити корисно за све блогере које то занима 🙂
      а на блог свакако идем и чујемо се 🙂

  5. Уплашио сам се да ћу редом штиклирати ставке, ал’ мислим да сам их поприлично избјегао… евентуално друга ставка, пошто ријетко кад окачим више од два (валидна) прилога седмично.

    Наредних пет, молим. 🙂

    • хвала на добром коментару и подршци 🙂 Почетком јануара стартујем блог о креативном писању и мислим да ће бити корисно за све блогере које то занима 🙂

  6. Imam nick, ali nisam anoniman.

    Pišem o svemu i svačemu i moji postovi obiluju svakojakim greškama.

    Nemam spisateljskih ambicija (ovo tvrdim po ko zna koji put, na ko zna kom po redu mestu), ali mislim da povremeno imam šta da kažem. Kao i svaki obrazovan čovek.

    Volim interakciju, povratnu spregu, ja tebi ti meni. Bez preterivanja, naravno.

    Mislim da se i na blogspaceu često vrti oko one stvari.

  7. Мислим да сам солидно заобишла наведене грешке за једног почетника. Осим пете, наравно, ту нема поправке. Усмерих пажњу на свој посао (када будеш имао воље, слободно погледај и прокоментариши, јер људи се, о, не осећају вољним још да коментаришу http://casoviengleskogjezika-eagerbeaver.blogspot.com/), а размишљам да покренем и један посвећен књижевности јер је борба прилично немилосрдна у свету наших књижевних часописа. Има овде још занимљивих наслова којима ћу се посветити у наредном периоду. Поздрав!

    • Здраво Љиљана! хвала н акоментару. Погледао сам ваш сајт и свиђа ми се, нарочито садржајно. Ако дозвољавате неке добронамерне сугестије, рво неких 🙂

      – С обзиром на тему/садржај, моја је препорука да направите прави сајт за услуге које нудите; блог би требало да вам буде само средство промоције и личних писања (као и ФБ);
      – за један блог, садржај је сувише опширан и тежак за навигацију; о томе сам доста писао у неким насловима и то су ствари које учим ђаке када пишу за блог;
      – мислим да би са мало промењеном концепцијом ефекат вашег сајта/блога био још бољи;

      У сваком случају, хвала што сте овде и читамо се и пишемо! Поздрав 🙂

  8. Хехе… Сад ћу укратко да се изанализирам:
    1. у поднаслову мог блога пише „свашта нешто“, тако да дозвољавам себи луксуз да пишем о свему и свачему
    2. што се (не)редовности тиче код мене је проблем (иако ми то нико неће веровати) недостатак времена. На једном блогу радим онако како си ти предложио: имам спремљене текстове за рецимо месец дана раније и само их објављујем. Али, на мом личном блогу, врло често не стижем да откуцам оно што бих хтела да кажем
    3. ја на сваки коментар на блогу заиста одговорим (осим ако је коментар само смајли). Ту навику сам преузела од једне моје колегинице која на сваки коментар на фејсбуку (било на слику било на статус) одговори, јер је то ствар „кућног васпитања“
    4. на блогу постоји линк ка мом фејсбук профилу. Слика на блогу није баш најажурнија, али надам се да ћу ускоро ажурирати обе слике.
    5. Кад сам покренула блог имала сам неку визију, па сам у међувремену неке ствари мењала… Надам се да се бар оним редовним посетиоцима то што објављујем и свиђа 🙂

    • Одлична анализа, свиђа ми се. Чини ми се да је централни проблем код доброг дела блогера нередовно писање као последица недостатка времена…онд акао последица дође и опадање интересовања за даље писање јер се губи мотивација и контакт са публиком…У сваком случају само напред. Најбољи савет и препорука: пиши, пиши, и онда опет пиши! Ту смо 🙂

  9. Korisno i praktično. Hvala! I ja se trudim da odgovorno obavljam svoje dužnosti prema svima koji navrate kod mene. Sa redovnošću pisanja malo teže ide… Nedostatak vremena, inspiracije ili prave reči?! Ne znam… Mislim da je bolje ne pisati redovno, nego pisati samo radi reda… Piscima amaterima kojima je blog mesto za lične ispovesti to se može oprostiti. 🙂 Pozdrav!

    • Наравно, времена никада доста…моје искуство је да је читава ствар само у мотивацији и доброј организацији времена и упорности….Остало дође само по себи. Поздрав 🙂

  10. Moje poštovanje…nova sam u ovom svetu. Pre nego što sam se upustila u celu ovu avanturu dosta sam čitala o blogovanju. Pratim i vaše tekstove i ovde i na kreativnom pisanju. Dopada mi se način na koji nam približavate problematiku i svu lepotu blog sveta. Vaši tekstovi, mislim i na kratke priče mi se takođa jako dopadaju. Mislim da sam prateći i Vas pohvatala neke konce, e sad još samo da istrajem :-).

    Moj blog sam zamislila kao kombinaciju nekih razmišljanja, emocija (lični blog) i kulinarstva. Međutim, malo sam otišla dalje, verovatno se još tražim dok ne vidim šta mi najviše leži. Upravo iz tog razloga sam blog podelila u kategorije, mada razmišljam i da od njega napravim dva tematski odvojena bloga…

    Zaista bih volela da čujem i vaše mišljenje o mom blogu, jednu neutralnu, iskrenu kritiku, naravno kad nađete malo vremena. Adresa je http://stasekuva.wordpress.com/. Unapred hvala 🙂
    S poštovanjem, Danijela

    • Поштовање Данијела! Са задовољством сам погледао ваш блог и мислим да је интересантан. Прво бих рекао да ви имате дара за писање: лепо обликујете реченице, умете да изразите мисао квалитетно и добро владате језиком и правилима. Имате склоност да западнете у дугачке реченице, али то се исправља 🙂
      И ја мислим да би блог требало да поделите у категорије. Мислим чак да је најбоље решење да направите два блога: ваши лични текстови су нешто што се потпуно разликује од килинарских блогова и сајтова којих има доста. Тако да је моја препорука да се фокусирате на ваш лични блог, где можете да пишете дневничке белешке есеје, кратке приче…то вам добро иде, штета да остане не примећено.
      Друга моја препорука је да радите на стилу, алатима и техникама писања. То је врло важно, нарочито када је у питању креативно писање и писање за блог. Имате доста текстова на ту тему на нету, чак сам и ја писао о томе. Најбржи начин је да се прикључите некој од радионица и семинара и тако изоштрите своје перо и уштедите на времену. Пуни поздрава Дарко. И…пишите, и само пишите 🙂

      • Zahvaljujem se Darko na sugestivnom odgovoru i pohvalama :-). Svakako ću primeniti vaše sugestije, a čak sam i razmišljala o jednom vašem kursu kreativnog pisanja. Sigurno ću se u jednom momentiu prijaviti i poraditi još nešto po tom pitanju. Ovo je tek početak, planiram da se ovde još dugo zadržim. Još jednom hvala! Srdačan pozdrav, Danijela.

  11. Да ли имам грешака…имам сто посто милион грешака, што словних, што граматичких, што осталих…
    Нисам професор књижевности, обична сам жена која има навику да пише. Водила сам дневник од детињства, а први блог отворила пре пар година. Ту је било свега…и песама и прича и осликаних стихова и цитата, и личних прича, у зависности од онога што ме у неком тренутку интересује, од расположења…Не мислим да мој блог треба да буде тематски. Просто, писање и читање на мене делује лековито…неко пије бенседине, ја читам или пишем и одлично се осећам после, када ставим своје мисли на „папир“…тако да мој блог делује помало хаотично:)
    Коментаришем друге блогове и читам кад год имам времена, на коментаре на свом блогу увек одговорам, и на похвале и на критике…
    Зашто пишем под ником и не стављам своју слику ни на фејс…
    ( ставила сам једном, на кратко па склонила да ме не би смарали којекави ликови којих има, да се не лажемо)…не кријем се од бившег мужа:) јер га немам, имам само садашњег:) Пишем под ником јер је ово нет а и роман који сам написала је под псудонимом…не треба ми и не волим неку популарност…пишем јер то волим да радим, пишем за себе и због себе…ако се то некоме допада драго ми је а ако се не допада, ја ћу ипак наставити да пишем 🙂
    Читам савете, врло су добри и корисни и усвајам оно што ми се допада…не мислим да сам најпаметнија и да све знам. Човек учи док је жив, ако то жели…а ја желим…
    Поздрав!

  12. Sjajno mi je ovde, na Vašim komentarima, jer „čitam“ neke ljude vrlo slične sebi, obzirom da delimo isto zadovoljstvo navraćanja na Vaš blog i naravno, pisanja! Tako primetih da rado svoje znanje i iskustvo koristite za kritiku. Iskrenu i jednostavnu, što zaista poštujem. Znam šta o mom pisanju misle moji prijatelji, i pozitivno i negativno…Ali bih volela da saznam šta o mom „blogovanju“ misli jedan pravi profesionalac, pa Vas molim da kada nadjete vremena, bacite pogled pod moje Drvo i podelite svoje utiske o kvalitetu hladovine koja je pod njegovom krošnjom. Da li ste se Vi, bar za trenutak, pod njom opustili? 🙂 Unapred hvala! http://medansnezana.blogspot.com/

    • Zdravo Snežana! Hvala na poverenju koje ste mi ukazali. Pogledao sam vaš blog i mislim da je interesantan – pravi mali lični dnevnik sa komentarima o onome što vas zanima! Mislim da je tematski dosledno i dobro urađen, ima ličnu notu i pečat što je vrlo važno. Moja skormna sugestija je da bi možda više pžanje mogli da posvetite dizajnu same strane, a naročito dizjanu tekstova (dobar sadržaj se podrazumeva 🙂 ). Mojim đacima na kursu, a i pisao sam nešto o tome na blogu, uvek kažem da obrate pažnju na specivičnost Bloga kao forme pisanja – liči na klasično pisanje, ali je i potpuno drugačiji alat za izražavanje. Zato postoje neka pravila koja naše pisanje čine još efikasnijim. Tu pre svega mislim na kreiranje naslova, podnaslova, strukturu pasusa, fotografij i ilustracij i sl. U svakom slučaju, odlično vam ide! Pozdrav Darko 🙂

      • Zahvaljujem! Uvek se plašim pretrpanog dizajna, pa sam onda oprezna sa tim. Ali, pratiću vaše sugestije, malo ću istraživati i eksperimentisati…Jer ta pravila o formi bloga još ne znam. Čeka me još mnogo učenja, Pa ćemo videti! 🙂 Pozdrav i svako dobro!

Постави коментар